Recent News
Przerywany post

Zwolennicy twierdzą, że przerywany post jest bezpiecznym i skutecznym sposobem na utratę wagi i poprawę ogólnego stanu zdrowia na wiele sposobów. Zwolennicy twierdzą również, że jest łatwiejszy do przestrzegania niż inne diety i oferuje większą elastyczność niż tradycyjne diety z ograniczeniem kalorii.

Intermittent fasting jest definiowany jako ograniczanie spożycia żywności, a więc również kalorii, przez pewien czas, a następnie regularne jedzenie przez resztę czasu, „zamiast skupiania się na stałym ograniczaniu kalorii”, mówi Lisa Jones, zarejestrowany dietetyk z siedzibą w Filadelfii. „Intermittent fasting może być łatwym i skutecznym sposobem na utratę wagi. W zależności od rodzaju praktyki IF, oznacza to, że będziesz jeść tylko w niektóre dni tygodnia lub podczas określonego okna żywieniowego.”

Liczba kalorii, których potrzebują poszczególne osoby na co dzień, różni się znacznie, w zależności od takich czynników jak ich rozmiar i to, ile ćwiczą, mówi. Według Food and Drug Administration, mężczyźni w wieku 26 do 45 lat, którzy ćwiczą umiarkowanie, potrzebują 2600 kalorii dziennie, a kobiety w wieku 26 do 50 lat, które ćwiczą umiarkowanie, potrzebują 2000 kalorii dziennie.

Ważne jest, aby pamiętać, że przerywany post jest koncepcją, a nie konkretną dietą.

Czy możesz jeść podczas przerywanego postu?

Znany również jako „odwrócenie przełącznika metabolicznego”, przerywany post ma na celu wykorzystanie ciał ketonowych (produkt uboczny spalania tłuszczu, który jest generowany w wątrobie) jako źródła energii komórkowej zamiast zwykłego, bardziej wydajnego procesu wykorzystywania glukozy z diety, mówi dr Holly F. Lofton, profesor nadzwyczajny chirurgii i medycyny oraz dyrektor programu zarządzania wagą NYU Langone w Nowym Jorku.

Typowy amerykański wzorzec żywieniowy polegający na spożywaniu trzech posiłków i dwóch przekąsek dziennie powoduje stałe źródło glukozy z konsumowanych pokarmów, wyjaśnia. Z tego typu wzorem posiłków, poziom ketonów we krwi pozostaje niski, a zatem zapasy tkanki tłuszczowej (fatty) nie są tak naprawdę wykorzystywane jako źródło energii. Ten rodzaj spalania tłuszczu ma miejsce tylko wtedy, gdy osoba śpi lub nie ma dostępu do jedzenia. Jest to trochę podobne – i mniej ekstremalne – do koncepcji stojącej za dietą keto.

Kiedy ktoś ma mało lub nie ma spożycia kalorii przez osiem do 12 godzin, trójglicerydy są rozbijane, tworząc flurry kwasów tłuszczowych i gliceroli. „Wątroba następnie przekształca kwasy tłuszczowe w ketony, które mają być wykorzystane jako źródło energii dla mózgu i innych tkanek” – mówi Lofton.

News Reporter

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *