Recent News
Dążenie do równowagi

Konwencjonalna mądrość żywieniowa zawsze zalecała mniej jedzenia i więcej ćwiczeń, jeśli chcesz schudnąć. W teorii ma to sens – spalaj więcej kalorii niż zjadasz, a kilogramy same zejdą.

Ale często istnieje poważna wada, która pojawia się, gdy posuwasz się za daleko z ekstremalną dietą, mówi dr Danny Shouhed, chirurg z certyfikatem i dyrektor medyczny założyciel Centrum Chirurgii Bariatrycznej i Metabolicznej Utraty Wagi w Providence Saint John’s Health Center w Santa Monica w Kalifornii.

„Pacjenci przechodzą na te diety awaryjne, gdzie naprawdę pozbawiają się kalorii do punktu, w którym organizm przechodzi w tryb głodu, a to jest część, która przynosi efekt przeciwny do zamierzonego”, mówi.

Przez tryb głodu, Shouhed odnosi się do ewolucyjnego mechanizmu, który rozwinął się „tysiące lat temu, kiedy byliśmy łowcami i zbieraczami i nie mieliśmy lodówek”. Wtedy nie było niczym niezwykłym, że nasi przodkowie ucztowali jednego dnia, ale potem nie byli w stanie znaleźć jedzenia następnego lub przez kilka kolejnych dni.

Aby poradzić sobie z tą niepewnością co do dostępności pożywienia, ludzkie ciało przystosowało się do obniżenia podstawowej przemiany materii podczas okresów postu. Podstawowe tempo metabolizmu, lub BMR, to ilość kalorii, których ciało potrzebuje, aby utrzymać funkcje podtrzymujące życie, takie jak oddychanie.

„To ta sama koncepcja, jak niedźwiedzie hibernują w zimie lub jak krokodyl może iść pod wodą przez 60 minut w czasie bez skrzeli i nie wymagając tlenu”, wyjaśnia Shouhed. „Krokodyl ma zdolność do obniżenia tętna z 60 do 5 uderzeń na minutę, aby zachować energię podczas przebywania pod wodą. Kiedy twoje ciało przechodzi w tryb głodu, podobnie stara się zachować jak najwięcej energii i kalorii, aby tylko funkcjonować codziennie.”

Dążenie do równowagi

Każdy ma swój set point, czyli zakres wagi, w którym mózg chce utrzymać ciało. Ten zakres wagi różni się w zależności od osoby i jest określany zarówno przez geny, jak i środowisko. Ciało jest nastawione na przetrwanie, a dieta jest formą głodówki.

Ale ciało jest elastyczne. Gaby Vaca-Flores, zarejestrowana dietetyczka i założycielka Glow+Greens, firmy konsultingowej zajmującej się odżywianiem i pielęgnacją skóry z siedzibą w Santa Monica w Kalifornii, mówi, że kiedy przechodzisz w tryb głodówki, następuje „adaptacja metaboliczna, co zasadniczo oznacza, że twój metabolizm zwalnia, ponieważ twoje ciało przyzwyczaja się do przeżywania mniejszej ilości kalorii”. To zazwyczaj przekłada się na plateau utraty wagi.

Nieustanne dążenie organizmu do równowagi i regulowana natura podstawowej przemiany materii utrudniają zrzucenie wagi, nawet jeśli zmniejszyłeś ilość przyjmowanych kalorii. I naturalnie, kiedy nieuchronnie przestaniesz przestrzegać restrykcyjnej diety, twoje ciało pozostanie potem w tym trybie głodowym (jak długo zależy od osoby i okoliczności).

„Niestety, kiedy już trafisz w ten tryb głodu na pewien czas, ten pierwotny punkt nastawczy dla twojego podstawowego tempa metabolizmu, który znajduje się w twoim podwzgórzu (struktura w mózgu, która kontroluje funkcje metaboliczne), zmienił się na czas nieokreślony. Więc teraz twój punkt nastawczy, lub twój BMR, faktycznie znajduje nową równowagę”, wyjaśnia Shouhed.

News Reporter

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *